06-01-08

Wandelroute Mesen

Afspraak aan de peperbustoren van de Sint-Niklaaskerk (V). Meestal is de deur open en kun je afdalen in de crypte uit de elfde eeuw. In die sfeervolle ruimte rust Adela, vrouw van Boudewijn V, graaf van Vlaanderen en moeder van Mathilda, koningin van Engeland en dus de stammoeder van het Britse koningshuis. Na de dood van haar gemaal werd ze abdis in de door haar gestichte abdij.Je komt de kerk uit, stapt rechtdoor en kiest snel links voor de doodlopende Daalstraat. Asfalt wordt gras. Aan de T met picknicktafel rechtsaf. Je bereikt een drukke weg, steekt die over en komt in het Ierse Vredespark (1). In 1998 bouwden jonge Ierse protestanten en katholieken er een Keltische Toren. Hij is een indrukwekkend symbool van vrede dat de vele gesneuvelde Ierse soldaten herdenkt van W.O.I. en tevens het streven naar verzoening tussen alle bewoners van het Ierse eiland voorstelt.

Wandel voorbij de toren, vervolgens op een vlonder die je over een plas brengt en door enkele klaphekkens. Links is er een weids panorama en rechts moet je uitkijken naar een houten trap. Die voert je naar een voetbalveld. Net vóór de kleedkamers kies je voor een smal pad links. Je bereikt een T en gaat er naar rechts. Een infobord vertelt de Slag van Mesen in 1917. Duizenden Nieuw-Zeelandse en Duitse jongens sneuvelden. Vandaar het Nieuw-Zeelandse Oorlogsmonument (2) rechts van je.Aan de T met de Nieuw-Zeelandersstraat stap je naar links en steek je de Steenbeek over. Een steenworp links van je vloeit de Douvebeek. Rond Kerstmis 1914 had aan haar oevers de ‘Kleine Vrede’ in de ‘Grote Oorlog’ plaats. Engelse en Duitse soldaten zongen kerstliederen, wisselden schnaps en whisky uit, speelden zowaar een potje voetbal. Tot hun Grote Bazen er brutaal een punt achter plaatsten.

Ongemerkt ben je heel even op Waals grondgebied.Je komt in de Enclaveweg/ chemin de l’Enclave en die brengt je door de zogenaamde ‘enclave van Mesen’. Je buigt met het weggetje naar rechts, naar links en weer naar rechts. Aan de T met de N314 doe je enkele passen naar rechts om dan links de Kortestraat in te duiken. Om je heen welig boerenland op zandleem. Linksvoor dommelt de Kemmelberg. Je buigt mee naar rechts en stapt, aan de T met de Katteputstraat, naar links.Je bereikt het kruispunt met de Kruisstraat (3).Kies je voor een korte route, stap dan hier naar rechts.

Jij kiest voor links. In de weiden herinneren diepe veedrinkputten aan W.O. I. Aan het kruispunt met de Wulvergemstraat blijf je rechtdoor stappen. Net voorbij een hoeve met ingeslapen cichorei-eest ligt, rakelings rechts van de weg, het resultaat van een vreselijke ontploffing: de Spanbroekmolenput of de Pool of Peace (4). Op 7 juni 1917 brachten de Engelsen hier, diep onder de Duitse stellingen, 41 ton springstof tot ontploffing. De krater die daarbij ontstond heeft een diameter van 75 m.

Net voorbij de Pool of Peace kies je rechts voor een smal, klimmend pad. Het voert je naar een klaphek en een boerenslag links. Aan de T met de smalle Scheerstraat stap je naar rechts. Je bereikt snel het kruispunt met de Wulvergemstraat. Daar moet je kiezen: voor de al eens onder hoog gras zittende boerenslag rechtdoor of voor de asfaltweg links. Maak je de tweede keuze, dan sla je al snel de Katteputstraat rechts in. Ook in het andere geval voert de Katteputstraat je naar het kruispunt (3). Daar sla je links de mooie Kruisstraat in. Doorheen een golvend landschap bereik je weer de N314, de Nieuwkerkestraat. Daar is een Brits oorlogsmonument (5). Je gaat er naar links, kiest al snel voor het weggetje rechts en dan voor de eerste weg links. Met de Mesense kerk als baken maak je dan de cirkel rond.

18:16 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |