13-01-08

Wandelroute Braives

Hosdent is een gehuchtje van Latinne (gemeente Braives, Waals Haspengouw). Het Maison de la Mehaigne et de l’Environnement Rural (V) op de place de la Cour de Justice in Hosdent, dat is ons vertrekpunt. Je kan je er meteen documenteren over de vallei. Het infocentrum is ondergebracht in het historische ‘Cour de Justice’ (17de eeuw) aan de Mehaigne, met ernaast de oude watermolen. Braives alleen al telde tien watermolens. Recht over het gebouw loop je de Thier des Broux in, bijgenaamd ‘roaul des reines’, het kikkersteegje. Je snapt al waarom die bijnaam, als je de natte beemden rechts bekijkt. Een overstromingsgebied. Je loopt vervolgens door het moeras van Hosdent, een natuurreservaatje. Hou rechts.

Je komt aan een vierkanthoeve uit de 17de eeuw, verbouwd tot restaurant Le Chardon. Rechtsaf, via de rue de Chardon afdalen naar de kerk. Er rechtover ligt de eerbiedwaardige oude banmolen (1761) van Fallais (1), met zijn groot onderslagrad en nog werkend mechaniek. Vraag gerust aan Pierre Heine, de laatste molenaar die er woont, om een kijkje te mogen nemen. Daarna draai je rond de kerk naar links en volg je de rue de l’Eglise tot op het eind. Ze geeft uit in de rue Hubert Krains. Daarin naar rechts tot helemaal beneden, waar je opnieuw afspraak hebt met de Mehaigne, aan het oorlogsmonument (2). Hier kies je links de richting Fumal, maar dan wel via de RAVeL, een trage weg op een oude spoorwegbedding.Wie wil verkorten – na eventueel het kasteel te hebben bewonderd in (5) – kan via de RAVeL meteen terug naar af.

Na 400 m RAVeL kom je op een asfaltweg, die je links volgt: rue Val de Mehaigne. Weer loop je voorbij een grote verbouwde watermolen, om dan wat verder de rivier zelf over te steken. Aan de T rechts. Aan het volgende kruispunt weer rechts: rue Alice de Donéa. Zo kom je aan de kasteelhoeve van Pitet (3) met links van de straat de bijhorende museumplantentuin (open op zon- en feestdagen van mei tot september). Je blijft de straat volgen tot voorbij de volgende Mehaignebrug. Even verder pik je opnieuw in op de trage weg, naar links. Je volgt de oude spoorwegbedding – dat is het hoogste pad van de twee - over 1,2 km. Dan ben je in Fumal.

Daar stap je rechts omhoog de kerkheuvel op: rue de la Vieille Cense. De fraaie 16de-eeuwse hoeve (4) met die naam ligt direct rechts boven je. Hogerop volgen het kasteel van Fumal en de kerk; alles samen een schitterende skyline van streekarchitectuur in grijze kalksteen. Rechtdoor afdalen, place de Limage oversteken en de rue de Marneffe in. Niet ver erin, je moet onmiddellijk rechts de rue Les Rochettes kiezen, een stijgende holle weg. Gaat over in de rue Hougnée. Die verlaat je in de bocht aan het huis nr. 2, dus rechtdoor blijven struinen. Langzaam ontvouwt zich de wijde Hesbaye. Kruising met holle weg: rechtdoor. Aan huize ‘Le Point du Jour’: altijd rechtdoor.

Van het open plateau duiken we een bosje in. waarna al gauw het kasteel van Fallais opduikt (5) in de vallei. Aan de T rechts. Loop even tot aan de hoofdingang van dit vorstelijk ogend kasteel met dubbele slotgracht. Van middeleeuwse oorsprong werd het herhaaldelijk verbouwd en gerenoveerd. Karel de Stoute en Lodewijk XIV logeerden er ooit. Daarna opnieuw de weg volgen die naar het oorlogsmonument (2) leidt. Daar is onze RAVeL weer; je volgt hem naar links. Onderweg showt ie z’n mooiste uitzichten op het dorp Fallais, met o.a. de watermolen en de stuw waar de ‘bief’ vertrekt, het aftakkingskanaal van de molen. In de oude spoorwegberm bloeien om beurt wilde narcis, vingerhoedskruid en koningskaars. Na 2 km duikt de weg onder een brug; hier verlaat je hem via een paadje links, erop-en-erover. Vanzelf daal je nu opnieuw naar de Mehaigne en het vertrekpunt in Hosdent.

19:07 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |