20-01-08

Wandelroute De Haan

Je start bij het elegante tramstationnetje (V) uit 1902, houdt de sporen rechts van je en stapt via de Rembrandt- en Velasquezlaan richting tramhalte Waterkasteel (1). Daar steek je de tramsporen over en duik je gelijk links het bos in. Je maakt het je makkelijk door het verharde wandelpad en de roodwitte GR-strepen te volgen. De Duinbossen van De Haan zijn 150 ha groot en werden rond 1850 aangeplant om zandverstuivingen te weren. Loofhout bleek minder bestand te zijn tegen de zilte zeewind. Naaldhout, zoals grove den en Oostenrijkse zwarte den, deed het beter.Bij een Y is het even opletten. Daar kies je voor schuinlinks en houdt het omheinde militaire domein dus rechts. Het wandelpad slingert en golft. Infoborden verschaffen duiding omtrent flora en fauna. Je komt voorbij het natuurgebied De Zandpanne (2).

Je steekt een weg over en stapt nu op aarde. Na nog wat slalommen bereik je de Driftweg, de grens tussen duin en polder. Voor de goede orde: een steenworp rechts laaft De Lekkerbek (3) de dorstigen. Je dwarst de Driftweg en hebt het asfalt van de Wenduinestraat onder de voeten. Je negeert de doodlopende weggetjes links en rechts en kiest snel voor de Duinenweg links. Die voert je door welig polderland. Links ligt Wenduine, rechts priemt de kerktoren van Nieuwmunster. Je bocht naar links, steekt de drukke Brugse Steenweg over, stapt even naar links en buigt voorbij de begraafplaats (4) naar rechts. De Uitkerkestraat voert je doorheen laag, vlak en nat boerenland. Rechts strekken zich de Uitkerkse Polders uit, een van de grootste open ruimten in Vlaanderen, arm aan menselijke bouwsels, rijk aan weidevogels zoals tureluur en grutto.

Net voorbij het grensbord Blankenberge (5) is er een wegvork en daar kies je voor schuinlinks. Rechts schuiven campings met stacaravans voorbij. Je steekt omzichtig de Koninklijke Baan en de trambedding over en beklimt de houten trap die je naar een uitkijkplatform (6) voert. Bij helder weer zie je de torens van Blankenberge, Lissewege, Brugge en veel andere gemeenten. Een pijl voert wandelaars via de duinen rechts naar Blankenberge. Jij steekt echter de duinen over en kiest dan voor het strand rechts.

Na 1 km strandwandelen dwingt het staketsel bij de Blankenbergse havengeul je rechts richting spuikom en jachthaven (7). Je houdt die plas en zijn honderden zeilboten hardnekkig links van je en bereikt de wandeldijk. Die volg je naar rechts en je geniet van het kermisachtige kustvertier en de geneugten die de horeca het mensdom biedt. Aan het casino (8) duik je rechts de binnenstad in, gaat voorbij de kerk, bereikt het Blankenbergse (eind)station (9) en neemt er de tram naar De Haan. De onvermoeibaren kunnen, via het strand en met Wenduine als tussenstop, terugwandelen naar De Haan.

18:14 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |