20-01-08

Wandelroute De Haan

Je start bij het elegante tramstationnetje (V) uit 1902, houdt de sporen rechts van je en stapt via de Rembrandt- en Velasquezlaan richting tramhalte Waterkasteel (1). Daar steek je de tramsporen over en duik je gelijk links het bos in. Je maakt het je makkelijk door het verharde wandelpad en de roodwitte GR-strepen te volgen. De Duinbossen van De Haan zijn 150 ha groot en werden rond 1850 aangeplant om zandverstuivingen te weren. Loofhout bleek minder bestand te zijn tegen de zilte zeewind. Naaldhout, zoals grove den en Oostenrijkse zwarte den, deed het beter.Bij een Y is het even opletten. Daar kies je voor schuinlinks en houdt het omheinde militaire domein dus rechts. Het wandelpad slingert en golft. Infoborden verschaffen duiding omtrent flora en fauna. Je komt voorbij het natuurgebied De Zandpanne (2).

Je steekt een weg over en stapt nu op aarde. Na nog wat slalommen bereik je de Driftweg, de grens tussen duin en polder. Voor de goede orde: een steenworp rechts laaft De Lekkerbek (3) de dorstigen. Je dwarst de Driftweg en hebt het asfalt van de Wenduinestraat onder de voeten. Je negeert de doodlopende weggetjes links en rechts en kiest snel voor de Duinenweg links. Die voert je door welig polderland. Links ligt Wenduine, rechts priemt de kerktoren van Nieuwmunster. Je bocht naar links, steekt de drukke Brugse Steenweg over, stapt even naar links en buigt voorbij de begraafplaats (4) naar rechts. De Uitkerkestraat voert je doorheen laag, vlak en nat boerenland. Rechts strekken zich de Uitkerkse Polders uit, een van de grootste open ruimten in Vlaanderen, arm aan menselijke bouwsels, rijk aan weidevogels zoals tureluur en grutto.

Net voorbij het grensbord Blankenberge (5) is er een wegvork en daar kies je voor schuinlinks. Rechts schuiven campings met stacaravans voorbij. Je steekt omzichtig de Koninklijke Baan en de trambedding over en beklimt de houten trap die je naar een uitkijkplatform (6) voert. Bij helder weer zie je de torens van Blankenberge, Lissewege, Brugge en veel andere gemeenten. Een pijl voert wandelaars via de duinen rechts naar Blankenberge. Jij steekt echter de duinen over en kiest dan voor het strand rechts.

Na 1 km strandwandelen dwingt het staketsel bij de Blankenbergse havengeul je rechts richting spuikom en jachthaven (7). Je houdt die plas en zijn honderden zeilboten hardnekkig links van je en bereikt de wandeldijk. Die volg je naar rechts en je geniet van het kermisachtige kustvertier en de geneugten die de horeca het mensdom biedt. Aan het casino (8) duik je rechts de binnenstad in, gaat voorbij de kerk, bereikt het Blankenbergse (eind)station (9) en neemt er de tram naar De Haan. De onvermoeibaren kunnen, via het strand en met Wenduine als tussenstop, terugwandelen naar De Haan.

18:14 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-08

Wandelroute Braives

Hosdent is een gehuchtje van Latinne (gemeente Braives, Waals Haspengouw). Het Maison de la Mehaigne et de l’Environnement Rural (V) op de place de la Cour de Justice in Hosdent, dat is ons vertrekpunt. Je kan je er meteen documenteren over de vallei. Het infocentrum is ondergebracht in het historische ‘Cour de Justice’ (17de eeuw) aan de Mehaigne, met ernaast de oude watermolen. Braives alleen al telde tien watermolens. Recht over het gebouw loop je de Thier des Broux in, bijgenaamd ‘roaul des reines’, het kikkersteegje. Je snapt al waarom die bijnaam, als je de natte beemden rechts bekijkt. Een overstromingsgebied. Je loopt vervolgens door het moeras van Hosdent, een natuurreservaatje. Hou rechts.

Je komt aan een vierkanthoeve uit de 17de eeuw, verbouwd tot restaurant Le Chardon. Rechtsaf, via de rue de Chardon afdalen naar de kerk. Er rechtover ligt de eerbiedwaardige oude banmolen (1761) van Fallais (1), met zijn groot onderslagrad en nog werkend mechaniek. Vraag gerust aan Pierre Heine, de laatste molenaar die er woont, om een kijkje te mogen nemen. Daarna draai je rond de kerk naar links en volg je de rue de l’Eglise tot op het eind. Ze geeft uit in de rue Hubert Krains. Daarin naar rechts tot helemaal beneden, waar je opnieuw afspraak hebt met de Mehaigne, aan het oorlogsmonument (2). Hier kies je links de richting Fumal, maar dan wel via de RAVeL, een trage weg op een oude spoorwegbedding.Wie wil verkorten – na eventueel het kasteel te hebben bewonderd in (5) – kan via de RAVeL meteen terug naar af.

Na 400 m RAVeL kom je op een asfaltweg, die je links volgt: rue Val de Mehaigne. Weer loop je voorbij een grote verbouwde watermolen, om dan wat verder de rivier zelf over te steken. Aan de T rechts. Aan het volgende kruispunt weer rechts: rue Alice de Donéa. Zo kom je aan de kasteelhoeve van Pitet (3) met links van de straat de bijhorende museumplantentuin (open op zon- en feestdagen van mei tot september). Je blijft de straat volgen tot voorbij de volgende Mehaignebrug. Even verder pik je opnieuw in op de trage weg, naar links. Je volgt de oude spoorwegbedding – dat is het hoogste pad van de twee - over 1,2 km. Dan ben je in Fumal.

Daar stap je rechts omhoog de kerkheuvel op: rue de la Vieille Cense. De fraaie 16de-eeuwse hoeve (4) met die naam ligt direct rechts boven je. Hogerop volgen het kasteel van Fumal en de kerk; alles samen een schitterende skyline van streekarchitectuur in grijze kalksteen. Rechtdoor afdalen, place de Limage oversteken en de rue de Marneffe in. Niet ver erin, je moet onmiddellijk rechts de rue Les Rochettes kiezen, een stijgende holle weg. Gaat over in de rue Hougnée. Die verlaat je in de bocht aan het huis nr. 2, dus rechtdoor blijven struinen. Langzaam ontvouwt zich de wijde Hesbaye. Kruising met holle weg: rechtdoor. Aan huize ‘Le Point du Jour’: altijd rechtdoor.

Van het open plateau duiken we een bosje in. waarna al gauw het kasteel van Fallais opduikt (5) in de vallei. Aan de T rechts. Loop even tot aan de hoofdingang van dit vorstelijk ogend kasteel met dubbele slotgracht. Van middeleeuwse oorsprong werd het herhaaldelijk verbouwd en gerenoveerd. Karel de Stoute en Lodewijk XIV logeerden er ooit. Daarna opnieuw de weg volgen die naar het oorlogsmonument (2) leidt. Daar is onze RAVeL weer; je volgt hem naar links. Onderweg showt ie z’n mooiste uitzichten op het dorp Fallais, met o.a. de watermolen en de stuw waar de ‘bief’ vertrekt, het aftakkingskanaal van de molen. In de oude spoorwegberm bloeien om beurt wilde narcis, vingerhoedskruid en koningskaars. Na 2 km duikt de weg onder een brug; hier verlaat je hem via een paadje links, erop-en-erover. Vanzelf daal je nu opnieuw naar de Mehaigne en het vertrekpunt in Hosdent.

19:07 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-08

Wandelroute Mesen

Afspraak aan de peperbustoren van de Sint-Niklaaskerk (V). Meestal is de deur open en kun je afdalen in de crypte uit de elfde eeuw. In die sfeervolle ruimte rust Adela, vrouw van Boudewijn V, graaf van Vlaanderen en moeder van Mathilda, koningin van Engeland en dus de stammoeder van het Britse koningshuis. Na de dood van haar gemaal werd ze abdis in de door haar gestichte abdij.Je komt de kerk uit, stapt rechtdoor en kiest snel links voor de doodlopende Daalstraat. Asfalt wordt gras. Aan de T met picknicktafel rechtsaf. Je bereikt een drukke weg, steekt die over en komt in het Ierse Vredespark (1). In 1998 bouwden jonge Ierse protestanten en katholieken er een Keltische Toren. Hij is een indrukwekkend symbool van vrede dat de vele gesneuvelde Ierse soldaten herdenkt van W.O.I. en tevens het streven naar verzoening tussen alle bewoners van het Ierse eiland voorstelt.

Wandel voorbij de toren, vervolgens op een vlonder die je over een plas brengt en door enkele klaphekkens. Links is er een weids panorama en rechts moet je uitkijken naar een houten trap. Die voert je naar een voetbalveld. Net vóór de kleedkamers kies je voor een smal pad links. Je bereikt een T en gaat er naar rechts. Een infobord vertelt de Slag van Mesen in 1917. Duizenden Nieuw-Zeelandse en Duitse jongens sneuvelden. Vandaar het Nieuw-Zeelandse Oorlogsmonument (2) rechts van je.Aan de T met de Nieuw-Zeelandersstraat stap je naar links en steek je de Steenbeek over. Een steenworp links van je vloeit de Douvebeek. Rond Kerstmis 1914 had aan haar oevers de ‘Kleine Vrede’ in de ‘Grote Oorlog’ plaats. Engelse en Duitse soldaten zongen kerstliederen, wisselden schnaps en whisky uit, speelden zowaar een potje voetbal. Tot hun Grote Bazen er brutaal een punt achter plaatsten.

Ongemerkt ben je heel even op Waals grondgebied.Je komt in de Enclaveweg/ chemin de l’Enclave en die brengt je door de zogenaamde ‘enclave van Mesen’. Je buigt met het weggetje naar rechts, naar links en weer naar rechts. Aan de T met de N314 doe je enkele passen naar rechts om dan links de Kortestraat in te duiken. Om je heen welig boerenland op zandleem. Linksvoor dommelt de Kemmelberg. Je buigt mee naar rechts en stapt, aan de T met de Katteputstraat, naar links.Je bereikt het kruispunt met de Kruisstraat (3).Kies je voor een korte route, stap dan hier naar rechts.

Jij kiest voor links. In de weiden herinneren diepe veedrinkputten aan W.O. I. Aan het kruispunt met de Wulvergemstraat blijf je rechtdoor stappen. Net voorbij een hoeve met ingeslapen cichorei-eest ligt, rakelings rechts van de weg, het resultaat van een vreselijke ontploffing: de Spanbroekmolenput of de Pool of Peace (4). Op 7 juni 1917 brachten de Engelsen hier, diep onder de Duitse stellingen, 41 ton springstof tot ontploffing. De krater die daarbij ontstond heeft een diameter van 75 m.

Net voorbij de Pool of Peace kies je rechts voor een smal, klimmend pad. Het voert je naar een klaphek en een boerenslag links. Aan de T met de smalle Scheerstraat stap je naar rechts. Je bereikt snel het kruispunt met de Wulvergemstraat. Daar moet je kiezen: voor de al eens onder hoog gras zittende boerenslag rechtdoor of voor de asfaltweg links. Maak je de tweede keuze, dan sla je al snel de Katteputstraat rechts in. Ook in het andere geval voert de Katteputstraat je naar het kruispunt (3). Daar sla je links de mooie Kruisstraat in. Doorheen een golvend landschap bereik je weer de N314, de Nieuwkerkestraat. Daar is een Brits oorlogsmonument (5). Je gaat er naar links, kiest al snel voor het weggetje rechts en dan voor de eerste weg links. Met de Mesense kerk als baken maak je dan de cirkel rond.

18:16 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-08

Gratis wandelroutes

Klik op onderstaande links om de foto's te bekijken.

Een nieuwe blog met wandelroutes voor het hele jaar door! Deze site wordt nog ruim aangevuld.
http://wandelroutes.skynetblogs.be/

Wichelen

Waasmunster

Hoeilaart

Lokeren

Merendree

Dinant

Denderbelle

Zele

Oudergem

Huizingen

Tervuren

melle

Grimminge

Overmere

Buggenhout

Hamme

Ressegem

Opwijk

Hekelgem

Neigem

Beernem

Bredene

Aaigem

 
Wulvergem

lebbeke

Vlierzele

Bottelare

Oudenaarde

kerksken

Lede

Hoboken

Zellik

Kinderdijk

Liberchies

Leuven

Woluwe

Overmere

Bruge

aheestert

Herzele

broechem

Hulpe

denderleeuw

Schep

StKat

antwerpen

Lozer

Phili

Oosterzele

Koksijde

Mere

Ittre

Munte

Ukkel

Overmere

aaa1Heldergem

 
Gijzegem

Namur

Pepingen


2006

Ruis

wichelen

belsele

blankenberge

Asse

a-Hamme

zoersel

Merendree

tiegem

Denderbelle

Oudergem

Ophasselt

Nieuwpoort

naamloos

Meldert

Oudenaarde2

   


18:48 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |