03-02-08

Wandelroute Maldegem

 
Afspraak in Middelburg aan de laatgotische St.-Pieter en Pauluskerk (V). Of, aan de noordkant van de kerk, aan het nieuwe Bezoekerscentrum Middelburg op de Groene Markt. Loop rond de kerk met z’n opmerkelijke vieringtoren en je vindt de toegangsdeur tot een stemmige bidkapel met Lourdesgrot. Voor een calvariegroep in terracotta ligt het graf van politicus en kanunnik Jozef Andries. Na de onafhankelijkheid van België wilde hij komaf maken met de moeraskoorts die het Meetjesland teisterde. Hij bepleitte in Brussel de aanleg van het Leopoldkanaal dat een betere afwatering moest verzekeren. Het kanaal komen we tegen onderweg. In de kerk prijkt een grafmonument voor Pieter Bladelin, de stichter van Middelburg, maar de kerk is meestal op slot, behalve tijdens de zondagmis.

Als je het kerkhof verlaat wandel je naar links. Op het einde van de Middelburgse Kerkstraat kom je bij een schandpaal. Aan de overkant van de weg, bij een pomp, eert een linde de samenwerking tussen Oost-Vlaanderen, Zeeland en West-Vlaanderen op gebied van natuur. Je draait rechts af de Kloosterstraat in. Die leidt naar de Kasteelstraat. Even ga je deze doodlopende straat met verkaveling in naar de site van het verdwenen kasteel van Middelburg (1). Het werd in de 15de eeuw opgetrokken door Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter in dienst van Filips de Goede en Karel de Stoute. Infoborden verschaffen uitleg.

We keren op onze stappen terug naar de Kloosterstraat, draaien rechtsaf en nemen de eerste straat links, de Schorreweg. Ter hoogte van het voetbalveld begint links de Eedsche Kerkwegel (2). De witrode kleurmarkering verklapt dat hij deel uitmaakt van één van de Grote Routepaden. Hier komt de GR 5A Noord Antwerpen-Oostende voorbij. De bewegwijzering is prima. Ze loodst je tussen weiden en akkers. Aan de horizon waken de torens van Middelburg en Eede. Fladderende patrijzen en eenden komen je gedag zeggen. Je steekt een paar keer een sloot over en aan een brede onverharde weg, de Waaktdijk (3), ga je rechtsaf in de richting van rijen ranke populieren. Ze boorden twee parallelle vaarten af. De dichtste is het Leopoldkanaal, de verste het Afleidingskanaal van de Leie. Waar ze uiteen vorken neem je links de Fortuinstraat. Tussen de huisnummers 64 en 66 komt het Fortunepad uit, een kerkwegel in het verlengde van de Eedsche Kerkwegel.

Aan grenspaal 349 (4) kies je voor het Grenspad, rechtsaf. Het verharde pad loopt pal op de grens en leidt naar grenspaal 348 op de weg Maldegem-Aardenburg. Dorst hoef je niet te lijden want rechts in de Aardenburgkalseide, op Belgisch grondgebied staat café ’t Eerste Huis (5) en linksaf op onze wandeling restaurant-tearoom De Douanier. Het waren ooit allebei douaneposten en toch werd er gesmokkeld! Vooral boter, gouden en zilveren munten, vee en… mest. Het volgende kruispunt maakt met een tank en een monument voor koningin Wilhelmina, die in 1945 vanuit Engeland via Eede Nederland binnenkwam, de bevrijding onvergetelijk (6). Je slaat de Brieversstraat in en bereikt het centrum van Eede, ‘d’Ee’ in het plaatselijke dialect.

Bij de kerk (7) prijkt een monumentje dat het vlasverleden van de gemeente oproept. Je zet de tocht verder door de Verloren Dorpsweg en draait aan de Nieuwe Weg rechtsaf. Op de hoek ligt kampeerboerderij Spitsbroek (8). Vanaf het volgende kruispunt volg je richting Middelburg. Riet en ander opgaand groen op enige afstand verklappen dat zich daar een kreek bevindt, links de Molenkreek, rechts de Biesput. Aan het kruispunt met de Krakeelweg bevindt zich links een voormalig tramstationnetje met douanepost (9). Daar ga je linksaf en je stapt langs een strook dijk. Ook aan het volgende kruispunt ga je linksaf. Je komt voorbij café-restaurant De Tol (10), grenspaal 352 en via de Rentestraat kom je weer bij het vertrekpunt.


17:26 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |