27-02-08

Ittre wandelroute

 kaart%20Ittre_jpg

Afstand - Distance : 11km

Aan het gemeentehuis waar ook de Neogotische Sint - Remigiuskerk , we volgen de bewegwijzering naar het Smidsemuseum ( Forge-Musée) deze is gelegen in de rue Basse.

Via de rue Neuve , de rue Joly en de rue de Beaudémont komen we op een tweesprong met een kapel uit 1854 . We nemen nu links de rue de Nivelles,in de richting van Ferme de Gaesbecq zie kaart . Deze enorme hoeve en eigendom van de heren van Fauquez , dateert uit de 17de eeuw , maar er is al sprake van in het jaar 1440.

Dan gaan we links langs de hoeve bergaf tot in de vallei van de Ry du Ternel , dit is een waterloop die Ittre doorkruist.We nemen nu rechts het pad langs deze rivier , dan gaan we opnieuw naar rechts , deze weg gaat steil bergop naar de Ferme de Schoot . Deze hoeve dateert ook uit de 17de eeuw en was eigendom van de Heren van Ittre. Nu gaat de wandeling in rechte lijn vanaf deze hoeve zuidwaarts, hier volgen wij een poosje het parcours van de oude bedevaartroute Nijvel-Halle.

Op het plateau aangekomen nemen we rechts de chemin d'Eve , deze weg gaat langs een groot uitgestrekt golfterein. Hier daalt de weg en draait dan links weg met een korte klim naar het gehucht Baudémont.Als we buiten het gehucht komen nemen we de weg links ( voor de alternatieve route nemen we rechts zie kaart), deze weg gaat lichtjes bergop door een weids landschap . In de verte ontwaren we twee grote lindebomen als we dichter komen zien we tussen de bomen een kapel staan de naam is Chapelle aux deux Arbres.

Als we rechtsaf draaien , lopen we op het tracé van een oude Romeinse weg , dat terzelfdertijd de grens is tussen Nijvel en Ittre.Bij helder weer kunnen we hier de torens van het hellend vlak van Ronquières zien.Op het kruispunt " La Justice" (vroeger een terechtstellingsplaats) , daar nemen we rechts.Deze weg gaat langs de Ferme du Pou , dit is één van de grootste hoeven van het jaar 1335 uit deze streek.Bij de plaats L'Epine nemen we rechts en dan direct links en zo wandelen we langs de Sint-Hubertuskapel. Rechts in het dal ontwaren we de hoeve de Ferme Hongrée , nu steken we het riviertje Ry de Beaudémont over deze weg gaat opnieuw steil naar boven tot bij de Sint-Berlindiskapel. Als men de Heilige Berlindis aanriep betekende dit dan , dat de boter goed zou lukken.

Via een klein pad rechtdoor tussen twee huizen , eerst een eindje omhoog en daarna steil naar beneden en zo komen we terug in de rue Base , van waar we vertrokken zijn.

Foto's van Marchingblog :
Ittre

18:23 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandelroute, ittre, randonnee, carte, photos, foto s, balade |  Facebook |