18-05-08

Wandelroute Herenthout


Deze wandeling begint niet op zijn mooist, maar dat betert gaandeweg. Kies langs de weg van Berlaar (bij Lier) naar Herenthout (onder Herentals) voor de parking 150 m rechts voorbij de Kruiskensberg. Met je rug naar het verkeer loop je het pad langs de parking links op. Voor het hek aan de bungalow met nummer 16 loop je links het bospaadje in en daarna rechts de baan op tot de splitsing met het agglomeratiebord Herenthout. Daar kies je voor de asfaltweg rechts, de Niemandshoek.Aan het kruispunt links afslaan, mee met de Jeugdherbergroute voor fietsers, en bij het volgende kruispunt rechtsaf. 250 m verder neem je, nog vóór café Prinsenhof het bospad links. Een kaarsrecht kiezelpad stuurt je zo de Merodese bossen in. Een kilometer verder neem je het zesde pad rechts, dat is het tweede pad na de Gordinneloop. Voorbij de twee ijzeren slagbomen, kies je het eerste pad rechts. Je loopt rechtdoor tot bij een hek. Weer sla je rechts af en bij het tweede pad neem je links. Loop rechtdoor tot bij de baan.

Voorzichtig oversteken en rechtdoor de Binnenstraat in. Je komt op een T. Sla rechts af en meteen weer links, een onooglijk paadje in naast de kleine zwarte chalet met witte duiventil. Even loop je rechts het sintelweggetje op om na 50 m links af te slaan en de bosrand te volgen. Volg verderop het bochtige sintelweggetje rechtdoor tot bij een T met een asfaltweg.Hier ga je links, dit is de Pauwelstraat, en dan 50 m verder de eerste sintelweg rechts. Deze weg heet Herlaar. Zo kom je op privéterrein, maar je mag er wandelen op eigen risico. Voorbij de boerderij volg je de bocht naar rechts en kan je lopen tot bij de poort van het kasteel van Herlaer. Het is een echt waterslot, gebouwd door de heren van Berlaer na de slag van Woeringen in 1288. In 1704 is het helemaal herbouwd. Je kan het kasteel niet bezoeken, maar we vonden deze plek toch een ommetje waard. Zeker met die oude watermolen ernaast, bovenop de Wimp gebouwd.

Je keert op je stappen terug tot aan de Pauwelstraat waar je linksaf gaat. De weg volgend maakt het asfalt eerst een brede bocht naar rechts en daarna een ietwat scherpere bocht naar links (is eigenlijk de weg volgen). Dan wandel je even rechtdoor, blijf je de weg waarvan de naam verandert in Niemandshoek links mee volgen, tot aan een boerderij waar je nog eens links neemt. Hier volg je dan het bord ’t Schipke tot de afspanning met die naam. ’t Schipke was in 1900 al bekend als boerderij, herberg en veer over de Nete. In 1949 kwam er een brug en verdween het veer. De herberg bleef en het stokoude cafeetje van vroeger is vandaag een moderne taverne geworden. Ook de omgeving veranderde. De Netedijken werden verhoogd, het bruggetje werd een kloeke voetgangersbrug en er sneuvelden nogal wat canadabomen.

Je steekt de voetgangersbrug over en volgt rechts de Netedijk, helemaal tot bij de Hullebrug aan de Bevelsesteenweg. Steek de brug over en keer langs de andere Neteoever terug. Net als je in de verte terug ’t Schipke in zicht krijgt, leidt een pad voor hondenliefhebbers (let op het blauwe bord) naar links. Dat volg je tot bij de Kruiskensberg. Het verhaal gaat dat een ziekelijk herder er in 1260 genas na het drinken van water uit een bron. Ook andere koortslijders die zijn voorbeeld volgden werden opnieuw gezond. Tegenwoordig staan er een beschermde kapel, een groot gietijzeren kruis, een reeks kleine kapelletjes met de staties van de kruisweg en vijf miserabele waterputjes. Die vervangen de oude bron en symboliseren Christus wonden. Op Goede Vrijdag wordt er nog een relikwie vereerd en komen veel Kempenaars naar de bedrijvige Kruiskensmarkt. Wij lopen gewoon het pad rechts op en vinden 150 m verder de auto terug.

18:16 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: herenthout, wandelroute, wandelpad, wandelen, gratis wandelroute |  Facebook |