24-05-08

Wandelroute Heikruis

Afstand : 5km (Pajottenland)

De wandeling start bij de twee P-bordjes (1), waar zich een zijweggetje afsplitst van de N285 en naar de parking van het park Ter Rijst leidt. Volg rechtdoor het asfaltweggetje naar de parking. Sla vervolgens het eerste rechterweggetje in (nauwe doorgang, fietsenstalling en infobord).Bij de nu volgende T-splitsing (asfalt) sla je links af en krijg je al een glimp van het kasteel te zien. Bij een buxus- of palmboompje (zie naambordje) moet je het eerstvolgende linkerpad in (paaltje met rode kop). Blijf rechtdoor gaan over het kronkelpad door de grote fruittuin en langs een gesloten hek (links). In de tuin staan oude bomen vol maretakken en jonge, veelbelovende fruitbomen (appels, kweeperen, kersen, pruimen).Bij het eerstvolgende kruispuntje verlaat je linksaf en via het openstaande hek het park en bij de T-splitsing moet je rechtsaf, bergop langs de hoeve Ter Rijst (2). Deze bakstenen vierkantshoeve werd in 1860 gebouwd op de fundamenten van een oudere boerderij.

Bij de eerstvolgende T-splitsing, een eindje voorbij de hoeve, sla je rechts af en loop je langs een slagboom het aantrekkelijke domeinbos in. Het is bevolkt met loofbomen, vooral inlandse eiken en tamme kastanjes.In het bos kom je een paar maal uit bij een Y-splitsing. Het devies luidt telkens: in het bos blijven en dus nooit de (linker)weg ingaan die naar akkerland leidt. Je loopt onder de heerlijke kruinen van prachtige eiken, die als het ware een dreef in het bos vormen.Die dreef eindigt bij een viersprong (3) (twee wegen zijn voorzien van een kleine slagboom). Sla rechts af en volg dus de grote witte pijl.

Vervolgens loop je door bos en veld naar de verkeersweg N285 met voor je een uitzicht over het glooiende Pajottenland en de kerktoren van Herne. Sla de vermelde verkeersweg rechts in (4).

Aan die N285, verdeeld in een wandel- fiets- en rijweg, passeer je een paar nog authentiek Pajotse huizen.Verderop ontdek je rechts een ongewoon torenpand: het boswachtershuis van Ter Rijst. Men zou voor minder boswachter willen zijn!Daar moet je de N285 verlaten en via een toegangshek (5) wandel je het park Ter Rijst weer in.

Volg de brede asfaltweg, voorbij een infobord aan je rechterkant. Eigenlijk kun je nu gerust naar eigen inzicht en ingeving de weggetjes en paden van Ter Rijst volgen, om uiteindelijk het kasteel (6) aan zijn voorkant te passeren. Het is een heerlijk stuk parcours: met water en vijvers en bruggetjes met gietijzeren relingen en vaak enorme bomen.

Volg vandaar de wandelweg langs de voorzijde van het kasteel, deels over kasseien en daarna door een tunnel van groen. Bij het palmboompje uit het begin van de wandeling moet je tot slot nog een stukje van de heenweg volgen, terug naar het beginpunt met de P-bordjes (1).

10:45 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |