31-05-08

Wandelroute Scherpenheuvel

Afstand : 6,5km

De wandeling start op de verkeersdrukke Demerbrug in Testelt (1), met links voor je de dorpskern met de kerk. Loop rechtdoor de Dorpsstraat in, niet ver, want waar de hoofdweg haaks naar links gaat, sla je rechts af in de Wijngaardstraat. Je loopt aan de voet van de 50 m hoge Voortberg.Je wandelt een eind langs de spoorweg, langs het bord met de doorgestreepte plaatsnaam Testelt. Waar de asfaltweg haaks naar links de spoorweg snijdt, volg je rechtdoor de oeverweg langs de Demer. Je steekt de Grote Leigracht (2) over.

Links kijk je uit over een nagenoeg boomloos landschap: de natte Demerbroeken, een waardevolle biotoop. Even verderop komt de Sint-Eustachiuskerk van Zichem in zicht. Ongeveer ter hoogte daarvan buigt de weg haaks naar links af en volgt de Oude Demer (3).

Blijf bij de rivier. Waar ze haaks naar rechts afbuigt, staat links bij een zijweg een infobord over de Demerbroeken. Iets verder passeer je een rechterzijweg (langs de Demer) en volg je rechtdoor de geasfalteerde Beemdenstraat (straatnaambordje op het eind ervan).Bij de T-splitsing bereik je de verkeersweg Zichem-Averbode. Sla hem links in en volg de wit-rode verfstreepjes van het Grote-Routepad, naar het station van Zichem (4).

Over de spoorweg verdwijnen de wit-rode verfstreepjes echter naar links. Jij blijft nog een poosje de verkeersweg volgen, langs het bord met de doorgestreepte plaatsnaam Zichem en over de brug over de Hulpe, een forse zijbeek van de Demer, daarbij geleid door de rode driehoekjes. Voor het pand met huisnummer 128 moet je van de verkeersweg af door naar links een onverharde weg in te slaan. Terug nu naar de onverharde weg, die langs de Hulpe en door een weelde van groen de natte beemden ingaat.Voor in een rechterzijweg, die naar een vogelkijktoren leidt, staan drie interessante informatieborden (5): ‘Water, bron van leven’, ‘Waterrijk’ en ‘Grondwater’.

Rechts strekt zich een boeiend natuurgebied uit. Diep in het natuurgebied geeft een wandelaarssluisje toegang tot een begrazingsblok, een stuk van het reservaat dat begraasd wordt door gallowayrunderen of shetlandpony’s. Bij een voetgangersbrug over de Hulpe blijf je rechtdoor lopen (hier verschijnen meteen weer de Grote-Routetekens). Verderop kun je rechts in de verte de toren van de abdijkerk van Averbode ontdekken. Via een wandelaarssluisje laat je het begrazingsblok achter je.Met de beboste Voortberg vlak voor je, sla je op een kruispuntje rechts af (Grote-Routepad en rood driehoekje). Via een klapdeurtje verlaat je het natuurgebied en steek je een brede beek over. Loop linksaf langs infoborden en de flank van de Voortberg. Hier volg je de liggende blauwe ruitjes en het het Grote-Routepad (de rode driehoekjes gingen over de beek rechtsaf).Je komt almaar dichter bij de spoorweg. Je passeert een informatiebord over de Demerbroeken. Vervolgens loop je een weg in, parallel aan de spoorweg, die je kruist bij het straatnaambord Wijngaardstraat. Blijf deze straat volgen en via een stukje van de heenweg wandel je terug naar het beginpunt van dit boeiende tochtje, de brug over de Demer (1).

17:02 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-05-08

Wandelroute Tervuren

 Afstand : 7,5km

Afspraak aan de terminus van tram 44. Met het houten bouwsel in de rug, volg je de Elisabethlaan naar links tot de eerste voetweg links. Stap voorbij de slagboom over de Berg van Termunt en volg het pad tussen de monumentale landhuizen tot de T-splitsing met de Oppemstraat. Ga naar links en wandel net voor de lichten uiterst rechts de kronkelende Hertogenweg in. Cottage Les Pâquerettes (huisnummer 3) dateert van 1895 en is vermoedelijk een van de oudste cottages in de verkaveling. Blijf bij de V-splitsing de Hertogenweg links volgen tot aan het kruispunt met de Albertlaan die je links inslaat. Wandel tot aan La Nouvelle Maison van avant-garde architect Henry Van de Velde.

Aan de ronde spits van de tuin draai je links de - trouwens verkeerd gespelde – kasseien Henry Vande Veldelaan in die je rechtdoor volgt tot het kruispunt met de Vrijwilligerslaan en de Tervurenlaan-bis. Wandel even naar links in de Vrijwilligerslaan tot huisnummer 21, een prachtige art-decocottage. Keer op je stappen terug en volg de Tervurenlaan-bis verder naar links. Aan huisnummer 3 wandel je links de grindweg in. Hou links aan door het smalle pad (rechts is een privéweg) tot het kruispunt met de Hertogenweg. Dwars de Hertogenweg en stap rechtdoor de Liskensstraat in die je volgt tot het kruispunt met de Albertlaan, die je rechts inslaat. Ter hoogte van huisnummer 78 (aan je linkerkant) stap je rechts de kleine landweg in tot de T-splitsing met de Elisabethlaan. Stap enkele meters naar rechts en daarna direct links de Dieweg in (net voor het parkeerterrein). Neem na zowat 20 m onmiddellijk rechts het bospad en volg het, voorbij het themacafé ‘Spoorloos Station’, tot de T-splitsing met de Leuvensesteenweg.

Volg de Leuvensesteenweg naar rechts. Steek op het zebrapad ter hoogte van de tramhalte over. In het Warandepark zie je recht voor je het Koloniënpaleis in Lodewijk XVI-stijl. Stap rond het Koloniënpaleis tot aan de achterzijde waar het art-nouveaugebinte van Hobé staat. Met het gebinte in de rug wandel je rechtdoor door de Franse tuinen tot aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Houd de ovale vijver aan je rechterkant en stap er rond tot je links richting Keizerinnedreef kunt wandelen tot het bruggetje.

Ga aan het kruispunt met de Keizerinnedreef rechts tot het kruispunt met de Kastanjedreef. Stap links in de Rijkunstdreef voorbij de Sint-Hubertuskapel, de plek waar de patroonheilige van de jacht in 727 is overleden. Net voor de bocht naar links, neem je rechts het bospad dat je onder de parkmuur door leidt tot aan T-splitsing met de Duisburgsesteenweg. Steek over en ga naar rechts tot je de Hertenbergstraat in kunt. Neem opnieuw de eerste straat links omhoog, de Stolbergstraat, en volg op het einde van de straat rechtdoor links de getrapte voetgangersweg omhoog tot aan de Hazenlaan. Aan de T-splitsing met de Reeboklaan ga je naar rechts tot aan het kruispunt met de Ringlaan. Ga naar rechts. Net voorbij huisnummer 41 sla je rechts de Wolvenweg in. Die prachtige holle weg mondt uit in de Hertenbergstraat.

Steek de Hertenbergstraat over en ga naar rechts voorbij het Kasteel de Robiano tot je links de Pastoor Vandersandestraat in kunt. Amélie de Stolberg-Stolberg liet het kasteel verbouwen in bijna overwoekerende eclectische stijl met barokke, renaissancistische, classicistische, romaanse elementen en zelfs rococo. Sla aan de T-splitsing rechts de Kerkstraat in. Net voorbij de Sint-Jan Evangelistkerk stap je rechts het oude kerkhofpad in, langs het graf van zeven Kongolezen, tot de Markt.

 

Foto's Dikkelvenne (24/5) en Okegem (25/5) zijn online!
Foto's van onze reis naar de Beierse Alpen zijn online! Klik in rechtse kolom.

okegem

Dikkelvenne

St-Houtem

Baasrode

geraards

Ijzen

Burst

Laarne

Ottenburg

Buggenhout

waregem

Erpe

Goeferdinge

Ittre

Kaster

St-Niklaas

Bruinbeke

Overmere

Gijzegem

erps

Zandhoven

2007

Wichelen

Waasmunster

Hoeilaart

Lokeren

Merendree

Dinant

Denderbelle

Zele

Oudergem

Huizingen

Tervuren

melle

Grimminge

Overmere

Buggenhout

Hamme

Ressegem

Opwijk

Hekelgem

Neigem

Beernem

Bredene

Aaigem

 
Wulvergem

lebbeke

Vlierzele

Bottelare

Oudenaarde

kerksken

Lede

Hoboken

Zellik

Kinderdijk

Liberchies

Leuven

Woluwe

Overmere

Bruge

aheestert

Herzele

broechem

Hulpe

denderleeuw

Schep

StKat

antwerpen

Lozer

Phili

Oosterzele

Koksijde

Mere

Ittre

Munte

Ukkel

Overmere

aaa1Heldergem

 
Gijzegem

Namur

Pepingen


2006

Ruis

wichelen

belsele

blankenberge

Asse

a-Hamme

zoersel

Merendree

tiegem

Denderbelle

Oudergem

Ophasselt

Nieuwpoort

naamloos

Meldert

Oudenaarde2

   


17:08 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-08

Wandelroute Heikruis

Afstand : 5km (Pajottenland)

De wandeling start bij de twee P-bordjes (1), waar zich een zijweggetje afsplitst van de N285 en naar de parking van het park Ter Rijst leidt. Volg rechtdoor het asfaltweggetje naar de parking. Sla vervolgens het eerste rechterweggetje in (nauwe doorgang, fietsenstalling en infobord).Bij de nu volgende T-splitsing (asfalt) sla je links af en krijg je al een glimp van het kasteel te zien. Bij een buxus- of palmboompje (zie naambordje) moet je het eerstvolgende linkerpad in (paaltje met rode kop). Blijf rechtdoor gaan over het kronkelpad door de grote fruittuin en langs een gesloten hek (links). In de tuin staan oude bomen vol maretakken en jonge, veelbelovende fruitbomen (appels, kweeperen, kersen, pruimen).Bij het eerstvolgende kruispuntje verlaat je linksaf en via het openstaande hek het park en bij de T-splitsing moet je rechtsaf, bergop langs de hoeve Ter Rijst (2). Deze bakstenen vierkantshoeve werd in 1860 gebouwd op de fundamenten van een oudere boerderij.

Bij de eerstvolgende T-splitsing, een eindje voorbij de hoeve, sla je rechts af en loop je langs een slagboom het aantrekkelijke domeinbos in. Het is bevolkt met loofbomen, vooral inlandse eiken en tamme kastanjes.In het bos kom je een paar maal uit bij een Y-splitsing. Het devies luidt telkens: in het bos blijven en dus nooit de (linker)weg ingaan die naar akkerland leidt. Je loopt onder de heerlijke kruinen van prachtige eiken, die als het ware een dreef in het bos vormen.Die dreef eindigt bij een viersprong (3) (twee wegen zijn voorzien van een kleine slagboom). Sla rechts af en volg dus de grote witte pijl.

Vervolgens loop je door bos en veld naar de verkeersweg N285 met voor je een uitzicht over het glooiende Pajottenland en de kerktoren van Herne. Sla de vermelde verkeersweg rechts in (4).

Aan die N285, verdeeld in een wandel- fiets- en rijweg, passeer je een paar nog authentiek Pajotse huizen.Verderop ontdek je rechts een ongewoon torenpand: het boswachtershuis van Ter Rijst. Men zou voor minder boswachter willen zijn!Daar moet je de N285 verlaten en via een toegangshek (5) wandel je het park Ter Rijst weer in.

Volg de brede asfaltweg, voorbij een infobord aan je rechterkant. Eigenlijk kun je nu gerust naar eigen inzicht en ingeving de weggetjes en paden van Ter Rijst volgen, om uiteindelijk het kasteel (6) aan zijn voorkant te passeren. Het is een heerlijk stuk parcours: met water en vijvers en bruggetjes met gietijzeren relingen en vaak enorme bomen.

Volg vandaar de wandelweg langs de voorzijde van het kasteel, deels over kasseien en daarna door een tunnel van groen. Bij het palmboompje uit het begin van de wandeling moet je tot slot nog een stukje van de heenweg volgen, terug naar het beginpunt met de P-bordjes (1).

10:45 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-08

Wandelroute Herenthout


Deze wandeling begint niet op zijn mooist, maar dat betert gaandeweg. Kies langs de weg van Berlaar (bij Lier) naar Herenthout (onder Herentals) voor de parking 150 m rechts voorbij de Kruiskensberg. Met je rug naar het verkeer loop je het pad langs de parking links op. Voor het hek aan de bungalow met nummer 16 loop je links het bospaadje in en daarna rechts de baan op tot de splitsing met het agglomeratiebord Herenthout. Daar kies je voor de asfaltweg rechts, de Niemandshoek.Aan het kruispunt links afslaan, mee met de Jeugdherbergroute voor fietsers, en bij het volgende kruispunt rechtsaf. 250 m verder neem je, nog vóór café Prinsenhof het bospad links. Een kaarsrecht kiezelpad stuurt je zo de Merodese bossen in. Een kilometer verder neem je het zesde pad rechts, dat is het tweede pad na de Gordinneloop. Voorbij de twee ijzeren slagbomen, kies je het eerste pad rechts. Je loopt rechtdoor tot bij een hek. Weer sla je rechts af en bij het tweede pad neem je links. Loop rechtdoor tot bij de baan.

Voorzichtig oversteken en rechtdoor de Binnenstraat in. Je komt op een T. Sla rechts af en meteen weer links, een onooglijk paadje in naast de kleine zwarte chalet met witte duiventil. Even loop je rechts het sintelweggetje op om na 50 m links af te slaan en de bosrand te volgen. Volg verderop het bochtige sintelweggetje rechtdoor tot bij een T met een asfaltweg.Hier ga je links, dit is de Pauwelstraat, en dan 50 m verder de eerste sintelweg rechts. Deze weg heet Herlaar. Zo kom je op privéterrein, maar je mag er wandelen op eigen risico. Voorbij de boerderij volg je de bocht naar rechts en kan je lopen tot bij de poort van het kasteel van Herlaer. Het is een echt waterslot, gebouwd door de heren van Berlaer na de slag van Woeringen in 1288. In 1704 is het helemaal herbouwd. Je kan het kasteel niet bezoeken, maar we vonden deze plek toch een ommetje waard. Zeker met die oude watermolen ernaast, bovenop de Wimp gebouwd.

Je keert op je stappen terug tot aan de Pauwelstraat waar je linksaf gaat. De weg volgend maakt het asfalt eerst een brede bocht naar rechts en daarna een ietwat scherpere bocht naar links (is eigenlijk de weg volgen). Dan wandel je even rechtdoor, blijf je de weg waarvan de naam verandert in Niemandshoek links mee volgen, tot aan een boerderij waar je nog eens links neemt. Hier volg je dan het bord ’t Schipke tot de afspanning met die naam. ’t Schipke was in 1900 al bekend als boerderij, herberg en veer over de Nete. In 1949 kwam er een brug en verdween het veer. De herberg bleef en het stokoude cafeetje van vroeger is vandaag een moderne taverne geworden. Ook de omgeving veranderde. De Netedijken werden verhoogd, het bruggetje werd een kloeke voetgangersbrug en er sneuvelden nogal wat canadabomen.

Je steekt de voetgangersbrug over en volgt rechts de Netedijk, helemaal tot bij de Hullebrug aan de Bevelsesteenweg. Steek de brug over en keer langs de andere Neteoever terug. Net als je in de verte terug ’t Schipke in zicht krijgt, leidt een pad voor hondenliefhebbers (let op het blauwe bord) naar links. Dat volg je tot bij de Kruiskensberg. Het verhaal gaat dat een ziekelijk herder er in 1260 genas na het drinken van water uit een bron. Ook andere koortslijders die zijn voorbeeld volgden werden opnieuw gezond. Tegenwoordig staan er een beschermde kapel, een groot gietijzeren kruis, een reeks kleine kapelletjes met de staties van de kruisweg en vijf miserabele waterputjes. Die vervangen de oude bron en symboliseren Christus wonden. Op Goede Vrijdag wordt er nog een relikwie vereerd en komen veel Kempenaars naar de bedrijvige Kruiskensmarkt. Wij lopen gewoon het pad rechts op en vinden 150 m verder de auto terug.

18:16 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: herenthout, wandelroute, wandelpad, wandelen, gratis wandelroute |  Facebook |

11-05-08

Baasrode en zijn Malheur

Klik op onderstaande links om de foto's te bekijken.

Foto's Baasrode (11/5) online!
Bekijk weldra onze foto's van onze reis naar Salzburg en Berchtesgaden (Beierse Alpen).

Baasrode

geraards

Ijzen

Burst

Laarne

Ottenburg

Buggenhout

waregem

Erpe

Goeferdinge

Ittre

Kaster

St-Niklaas

Bruinbeke

Overmere

Gijzegem

erps

Zandhoven

2007

Wichelen

Waasmunster

Hoeilaart

Lokeren

Merendree

Dinant

Denderbelle

Zele

Oudergem

Huizingen

Tervuren

melle

Grimminge

Overmere

Buggenhout

Hamme

Ressegem

Opwijk

Hekelgem

Neigem

Beernem

Bredene

Aaigem

 
Wulvergem

lebbeke

Vlierzele

Bottelare

Oudenaarde

kerksken

Lede

Hoboken

Zellik

Kinderdijk

Liberchies

Leuven

Woluwe

Overmere

Bruge

aheestert

Herzele

broechem

Hulpe

denderleeuw

Schep

StKat

antwerpen

Lozer

Phili

Oosterzele

Koksijde

Mere

Ittre

Munte

Ukkel

Overmere

aaa1Heldergem

 
Gijzegem

Namur

Pepingen


2006

Ruis

wichelen

belsele

blankenberge

Asse

a-Hamme

zoersel

Merendree

tiegem

Denderbelle

Oudergem

Ophasselt

Nieuwpoort

naamloos

Meldert

Oudenaarde2

   


17:39 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-08

Terug van weg geweest

Klik op onderstaande links om de foto's te bekijken.

Foto's Baasrode en laatste maandagavond online.
Bekijk weldra onze foto's van onze reis naar Salzburg en Berchtesgaden (Beierse Alpen).

geraards

Ijzen

Burst

Laarne

Ottenburg

Buggenhout

waregem

Erpe

Goeferdinge

Ittre

Kaster

St-Niklaas

Bruinbeke

Overmere

Gijzegem

erps

Zandhoven

2007

Wichelen

Waasmunster

Hoeilaart

Lokeren

Merendree

Dinant

Denderbelle

Zele

Oudergem

Huizingen

Tervuren

melle

Grimminge

Overmere

Buggenhout

Hamme

Ressegem

Opwijk

Hekelgem

Neigem

Beernem

Bredene

Aaigem

 
Wulvergem

lebbeke

Vlierzele

Bottelare

Oudenaarde

kerksken

Lede

Hoboken

Zellik

Kinderdijk

Liberchies

Leuven

Woluwe

Overmere

Bruge

aheestert

Herzele

broechem

Hulpe

denderleeuw

Schep

StKat

antwerpen

Lozer

Phili

Oosterzele

Koksijde

Mere

Ittre

Munte

Ukkel

Overmere

aaa1Heldergem

 
Gijzegem

Namur

Pepingen


2006

Ruis

wichelen

belsele

blankenberge

Asse

a-Hamme

zoersel

Merendree

tiegem

Denderbelle

Oudergem

Ophasselt

Nieuwpoort

naamloos

Meldert

Oudenaarde2

   


18:46 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |