13-06-08

Wandelroute Rotselaar

Heikantbergwandeling

Rotselaar-Heikant

Afstand: 8,5 of 12 km.

Vertrek: natuur-en recreatiedomein Ter Heide (Rotselaar)
Ruime parking aan de polyvalente hal "De Meander", Vakenstraat 18.

De wandeling begint in het domein Ter Heide, een natuur- en recreatiedomein van 25ha. Het grote meer of de plas van Rotselaar is 12ha groot en werd hier gegraven in 1976. Het zand diende voor de ophoging van de autosnelweg te Wilsele. Tijdens de werken kwamen talrijke fossielen van dieren uit de laatste IJstijd te voorschijn. Tijdens de zomermaanden kan je hier zwemmen of zonnen op de ligweide of het zandstrand. Surfers vinden hier een geschikte oefenplaats om het plankzeilen onder de knie te krijgen. Er is een zone gereserveerd waar vissers hun lijn kunnen uitgooien. Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. De Plas is een geschikte rustplaats voor trekvogels. Vanuit een vogelkijkhut kan je ze rustig observeren.
Rond het meer werd een fiets- en wandelpad aangelegd om optimaal van de hier aanwezige natuur te kunnen genieten.

We bevinden ons hier eigenlijk aan de poort van het Hageland. Typisch voor het Hageland zijn de Hagelandse heuvels. Van hier zie je de Heikantberg, een 60 meter hoge heuvel, plots in het vlakke landschap opduiken. Merkwaardig aan deze heuvels is hun ijzerzandstenen ondergrond.
Aan het ontstaan hiervan is een merkwaardig verhaal verbonden. Eigenlijk kunnen we zeggen dat de Hagelandse heuvels en geschenk van de zee zijn.
Onder in de Hagelandse heuvels zit geel zand met fijne laagjes wit zand bestaande uit kwarts, een zeer hard mineraal. Die laag is zowat twintig meter dik en over tientallen kilometers te volgen. Hier en daar zijn er zeeschelpjes in gevonden zodat men met zekerheid weet dat het zeezand is. Het kreeg de naam Tongers zand. Op die laag zand liggen groene, sterk verroeste, zeer kleverige zanden. De groene korrels in het zand zijn glauconiet, een sterk ijzerhoudend mineraal dat alleen in de zee wordt gevormd. Dat dit ook zeezand is wordt verder bewezen door het voorkomen van afdrukken van zeeschelpen, fossielen dus. Het zand is daarenboven helemaal doorwoeld met graafgangen van diertjes waarvan men weet dat ze alleen op de bodem van de zee leven. Dit zand wordt het zand van Diest genoemd. De zanden van Diest werden afgezet in de laatste zee die het Hageland heeft overspoeld, zowat 6 miljoen jaar geleden.
Op de aflijning tussen het groene ijzerzand van Diest en het geel Tongers zand vindt men vaak een laag zeer merkwaardige keien. Het zijn afgeronde, platte vuursteenkeien. Ze zijn donkerblauw en glad gepolijst als gevolg van het miljoenen jaren schuren in het strandzand.
Het is ook wonderlijk vast te stellen dat de ligging van de heuvels van het Hageland  een identiek patroon aannemen als het patroon van de Vlaamse zandbanken  voor onze Belgische kust.
Door de terugtrekking van de zee kwamen de toenmalige zandbanken bloot te liggen en oxideerde het ijzerhoudende glauconiet door de blootstelling aan de lucht tot roestbruine ijzerzandsteen. Deze ijzerzandsteenlaag op de kap van de heuvels zijn zo hard dat de heuvels niet erodeerden en als getuigenheuvels het landschap sieren.

De harde, roestbruine ijzerzandsteen is generaties lang gebruikt voor de belangrijkste bouwwerken in het Hageland. Onder meer de kerken van Rotselaar, Werchter en Wezemaal zijn gedeeltelijk opgetrokken uit deze typische steen van de streek.
De beboste Hagelandse heuvels raakten na de twee wereldoorlog in trek bij de stedelingen die er hun weekend kwamen doorbrengen. Al of niet illegaal bouwden ze er hun weekendhuisje. Sinds de goedkeuring van het gewestplan werd de ganse Heikantberg woonparkgebied en mocht men er woningen optrekken voor permanent verblijf. Veel natuur ging zodoende verloren doch aangezien de meeste wegen onverhard en smal bleven blijft de Heikantberg een aantrekkelijk wandelbos.
Vooral in de herfst, wanneer het bos zich in bonte herftskleuren tooit, is deze wandeling beslist de moeite.

We wandelen rond het meer en volgen de bewegwijzeringbordjes tot we aan de kerk van Rotselaar-Heikant komen. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van Altijddurende-Bijstand werd gebouwd in 1960 in een moderne stijl.

Achter de kerk volgen we links de Regastraat tot aan de Beukenlaan die we rechtsaf, langzaam stijgend, ongeveer 1 kilometer volgen tot we rechtsaf de Olmendreef inslaan. Langs Wandeldreef, Populierenlaan en Acacialaan dalen we terug naar beneden via de Elzendreef. We slaan rechts de Eekhoornlaan in tot aan de Berkenlaan die we rechts volgen.
Via Esdreef, rechtsaf en Eikenlaan rechtsaf komen we aan een 5-sprong. We kiezen de Olmendreef en klimmen tot in de Dennenlaan die we links inslaan. De weg op de koele noordenflank daalt geleidelijk via de Holleweg naar beneden. De Regastraat rechtsaf brengt ons terug tot aan de kerk van Rotselaar-Heikant. Via een alternatieve weg komen we terug op het domein Ter Heide om langs de surf- en strandzone ons vertrekpunt te bereiken.

16:39 Gepost door jeroen&kristel in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |