27-11-10

Wichelen 19-12-2010 Schooierstocht De Schooiers Wichelen 20,6km

Ik moest zelf al even zoeken, maar blijkbaar is't al geleden van 2007 dat we hier nog eens waren : de Schooierstocht in Wichelen. Nochtans niet ver voor ons : eerder buren in onze achtertuin. Met de hevige sneeuwval van de voorbije dagen waren we zelfs nog blij dat we niet te ver moesten rijden. Veel wandelaars bleven thuis maar toch... 555 moedige wandelaars zakten af naar Wichelen.

Een schitterend parcours (20,6km), bedolven onder een wit sneeuwtapijt, bracht ons vooral via natuurpaden en landelijke wegen doorheen Wichelen en Bruinbeke, met een paar uitlopers richting Serskamp. De eerste 12km waren zeer aangenaam om stappen : windstil en enkel maar gekraak onder ons voeten. De laatste 7km mochten we de sneeuw en de wind trotseren, maar we hadden een opwarmertje halfweg : de gekende witte glühwijn van de Schooiers. Zalig om even op te warmen in een hoeve!

De inwoners van Schellebelle en Wichelen kijken elk jaar uit naar de komst van "de beer", vergezeld van tromgeroffel en blazers.

De beer gaat uit rond 21 december, de winterzonnewende, de dag waarop de zon op het laagste punt komt, de kortste dag van het jaar. Die dag werd in de oudheid gevierd als de dag van de ommekeer, terug naar het licht. Een figuur, in dit geval een beer, bracht de blijde boodschap dat er een periode aanbrak met meer licht, als voorbode van voorspoed en nieuw leven. Die beer kreeg dan een fooi. Vooral kinderen zijn heel nieuwsgierig. Door de beer te strelen, worden ze volgens de overlevering bevrijd van akelige, donkere dagen.

Fotos.gif 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

18:08 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |