28-11-10

Oudenaarde 26-12-2010 Hanske De Krijger 13,9km

Ondertussen bijna een traditie geworden : het kerstweekend doorbrengen bij wandelclub Hanske de Krijger en dit alleen al om te genieten van het winterse landschap rond om Oudenaarde.

Hetgeen ik nu zag, heb ik zelfs nooit gezien in mijn kinderjaren. De Vlaamse Ardennen bedolven onder één wit tapijt : prachtig om zien ! Het mag dan wel vervelend zijn om door te rijden, maar't is wel mooi om door te wandelen !

De kersttocht van Hanske de Krijger is een klassieker doorheen Leupegem en Edelare, met boven Edelareberg een prachtig zicht op Oudenaarde Stad en de heuvels rond de Koppenberg. 1107 wandelaars zakten af om eerst te genieten van dit landschap en nadien van de binnenstad met zijn kerstmarkt en ijspiste.

Fotos.gif

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

16:34 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-10

Wichelen 19-12-2010 Schooierstocht De Schooiers Wichelen 20,6km

Ik moest zelf al even zoeken, maar blijkbaar is't al geleden van 2007 dat we hier nog eens waren : de Schooierstocht in Wichelen. Nochtans niet ver voor ons : eerder buren in onze achtertuin. Met de hevige sneeuwval van de voorbije dagen waren we zelfs nog blij dat we niet te ver moesten rijden. Veel wandelaars bleven thuis maar toch... 555 moedige wandelaars zakten af naar Wichelen.

Een schitterend parcours (20,6km), bedolven onder een wit sneeuwtapijt, bracht ons vooral via natuurpaden en landelijke wegen doorheen Wichelen en Bruinbeke, met een paar uitlopers richting Serskamp. De eerste 12km waren zeer aangenaam om stappen : windstil en enkel maar gekraak onder ons voeten. De laatste 7km mochten we de sneeuw en de wind trotseren, maar we hadden een opwarmertje halfweg : de gekende witte glühwijn van de Schooiers. Zalig om even op te warmen in een hoeve!

De inwoners van Schellebelle en Wichelen kijken elk jaar uit naar de komst van "de beer", vergezeld van tromgeroffel en blazers.

De beer gaat uit rond 21 december, de winterzonnewende, de dag waarop de zon op het laagste punt komt, de kortste dag van het jaar. Die dag werd in de oudheid gevierd als de dag van de ommekeer, terug naar het licht. Een figuur, in dit geval een beer, bracht de blijde boodschap dat er een periode aanbrak met meer licht, als voorbode van voorspoed en nieuw leven. Die beer kreeg dan een fooi. Vooral kinderen zijn heel nieuwsgierig. Door de beer te strelen, worden ze volgens de overlevering bevrijd van akelige, donkere dagen.

Fotos.gif 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

18:08 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-10

Hornu 12-12-10 Marche du Grand Hornu Les Ropieurs 18km

Marche du Grand Hornu ... het klinkt aantrekkelijk en veel Vlamingen die aanwezig waren, hadden dezelfde mening : we wilden eens iets anders en daarom zijn we naar hier gekomen. En iedereen was het eens : het was eens iets anders : een totale flop qua parcours en zeer slechte uitpijling ! Veel wandelaars die gestart waren voor de tocht van 20km, waren na 12km terug in de startzaal. Misschien een tip voor 2011 om de naam te wijzigen in : Randonnée Betonnée. Zelfs de Dodentocht in Bornem bevat meer natuur.

Gelukkig liepen wij steeds op het juiste traject maar het was zonde om af te snijden als je weet dat de meeste wandelaars meer dan een uur moesten rijden om in Hornu te geraken.

Om de gedachte goed te maken, konden we nog wat genieten van de uitzichten van de Borinage : de streek die gekend staat voor zijn steenkoolindustrie. Wij wandelden doorheen Hornu, Boussu en op grondgebied van Dour.


Fotos.gif 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

17:24 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-11-10

Gent 11-12-2010 Gent bij Nacht Florastappers Gent 6,8km

De kleinste wandeltocht van het jaar maar wel één van de mooiste : Gent bij Nacht, georganiseerd door wandelclub Florastappers Gent. Op een slakkegangetje kuierden we door de straten van Gent : 6,8km in bijna 3 uren tijd. Geen haast dus, maar genieten van de mooie gebouwen die verlicht zijn, de kerstsfeer op de marktjes, de gezelligheid van het Patershol (klinkt wel wat raar na de zaak Roger Vangheluwe), de gezellige drukte in de winkelstraten,...

En aan de opkomst kan je zien dat het een topper is : meer dan 3700 wandelaars zakten af naar Gent om te genieten van Gent op zijn mooist.

Fotos.gif

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

16:32 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-10

Geraardsbergen 9-12-2010 Wafelentocht De Padstappers 21,1km

Al enkele jaren staat deze tocht aangekruist in mijn Marchingwandelgids maar nog nooit is het ervan gekomen en eindelijk... met nog wat verlof opzij... in 2010 ben ik er eens bij ! De Wafelentocht van de Padstappers uit Geraardsbergen.

De start lag in het centrum van Geraardsbergen zelve; goed voor 3 lussen rond het stadcentrum (6,7 en 8km). Samen met onze sneeuwvriend Tidou deed ik ze alle drie en genoot van de talrijke natuurstroken in de Vlaamse Ardennen.

De eerste lus van 7km ging naar de Kapelmuur en de zijkanten van de Muur, met achterliggend natuurgebied. Hier kwam ik parcoursmeester Kurt tegen die tevreden was met een stralende zon. De Padstappers hadden de weergoden niet mee in 2010 (een natte nationale wandeldag, regen tijdens de natuurreservatentocht en de zondvloed tijdens de wandeltocht in november). Nu dus wel : genieten van de winterzon !

De tweede lus van 8km : eerst een stukje langs de Dender (Overboelare) en dan naar de natuurzones "Grote en Kleine Buizemont" (mooie passages door het bos!).

Eerst even rusten en aanschuiven bij de Padstapperdames voor hun lekkere warme wafels, alvorens te beginnen aan de derde lus : 6km richting Nederboelare.

Fotos.gif 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

14:59 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |