30-09-11

Montignies-sur-Sambre 36ème Marche du Pays de Charleroi Les Traîne-Savates Montignies s/Sambre 18,5km

Les Traîne-Savates de Montignies s/Sambre... Een mond vol en de maten van de clubkledij zijn verplicht XXL te nemen! Maar toch mogen ze er wezen! Deze club probeert de mooiste kanten van Charleroi te tonen, ook al is dit niet gemakkelijk. Nochtans een schitterende streek met zijn kenmerkende terrils maar deze rijkdom is helaas vergane glorie. Heel schrijnend om zien hoe deze rijkdom werd omgezet in bijna 'armoede' en 'verwaarlozing'.

Bij de start van deze tocht wandelden we langs het toppunt van bouwwerken in België die we kunnen klasseren als "geldverspilling" : het metro-netwerk van Charleroi dat nooit in gebruik is genomen. Volledig klaar, met metrostation, volledig afgewerkt met omheining,... maar nooit heeft er 1 metro op gereden. Miljoenen gingen de lucht in. Of de grond in, samen met de metro?

Van Montignies werd er gewandeld naar Couillet en Loverval. Het mooiste van deze tocht was de plaatselijke lus in Loverval met zijn prachtige bossen en het wildpark nabij de meren van Loverval. De laatste kilometers... een moment om even stil te staan hoe deze streek is omgetoverd tot vergane glorie : schitterende uitzichten over de terrils met in de verte Charleroi : deze Waalse stad kon misschien één van de duurste steden worden van België. Niet dus ! Verloedering alom! Een mens wordt hier stil van, een toerist altoch. Charleroi is reeds enkele jaren dood en begraven op het mooie kerkhof dat we zagen.

Fotos.gif

 

 

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

17:00 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.