30-09-11

Montignies-sur-Sambre 36ème Marche du Pays de Charleroi Les Traîne-Savates Montignies s/Sambre 18,5km

Les Traîne-Savates de Montignies s/Sambre... Een mond vol en de maten van de clubkledij zijn verplicht XXL te nemen! Maar toch mogen ze er wezen! Deze club probeert de mooiste kanten van Charleroi te tonen, ook al is dit niet gemakkelijk. Nochtans een schitterende streek met zijn kenmerkende terrils maar deze rijkdom is helaas vergane glorie. Heel schrijnend om zien hoe deze rijkdom werd omgezet in bijna 'armoede' en 'verwaarlozing'.

Bij de start van deze tocht wandelden we langs het toppunt van bouwwerken in België die we kunnen klasseren als "geldverspilling" : het metro-netwerk van Charleroi dat nooit in gebruik is genomen. Volledig klaar, met metrostation, volledig afgewerkt met omheining,... maar nooit heeft er 1 metro op gereden. Miljoenen gingen de lucht in. Of de grond in, samen met de metro?

Van Montignies werd er gewandeld naar Couillet en Loverval. Het mooiste van deze tocht was de plaatselijke lus in Loverval met zijn prachtige bossen en het wildpark nabij de meren van Loverval. De laatste kilometers... een moment om even stil te staan hoe deze streek is omgetoverd tot vergane glorie : schitterende uitzichten over de terrils met in de verte Charleroi : deze Waalse stad kon misschien één van de duurste steden worden van België. Niet dus ! Verloedering alom! Een mens wordt hier stil van, een toerist altoch. Charleroi is reeds enkele jaren dood en begraven op het mooie kerkhof dat we zagen.

Fotos.gif

 

 

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

17:00 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-11

Zonhoven 02-10-2011 Jan Tielenstocht O.K. 50 - 20,8km

Op een heel andere plaats zitten we nu : ten noorden van Hasselt en nabij het knooppunt van Lummen : Zonhoven in Limburg ! Zonhoven is een verstedelijkte woon- en werkgemeente en is een stedelijke randgemeente van Hasselt. Maar toch heeft deze plaats veel moois te bieden. Dankzij wandelclub O.K.50 kregen we een mooi parcours voorgeschoteld doorheen natuurgebied "Den Teut" en "Ten Haagdoorn".

Kronkelen doorheen de heide en ploeteren door het zand... best vermoeiend bij deze zomerse temperaturen! Een schitterend gelegen controlepost kon ervoor zorgen dat de +/ 1500 wandelaars even konden bijtanken onder de middag.

teut; zonhoven; limburg,haagdoorn; marching; wandelroutes,wandelpad 

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

19-09-11

Blegny 01-10-2011 Mortier c'est l'Pied 39,8km

In de provincie Luik zijn we nog eens geland : Blegny. De gemeente is vernoemd naar een gehucht nabij Trembleur en is gekend om zijn mijnsite, die tot op heden nog kan bezocht worden. De steenkolen werden vroeger vervoerd op de metersporige buurtspoorlijn tot Warsage, waar de kolen werden overgeladen op het hoofdspoornet. Na een dramatish spoorongeluk met de toeristische trein is de exploitatie gestopt.

http://www.blegnymine.be/hpnl.htm

Enfin, wij waren er om te wandelen ! 40km (Mortier c'est l'Pied) doorheen de uitlopende heuvels van de Ardennen richting de Voerstreek en de vallei van de Maas, tot over de grens in Nederland. Dorpjes zoals Dalhem, Trembleur, Berneau en Bombaye (Bolbeek in het NL), Mouland, Eijsden met zijn prachtig kasteel en Fourons-le-Comte. De ene controlepost werden we verwelkomd met "Bonjour", de andere met "Goeiedag". Best leuk zo'n tweetalige wandeltocht !

De liefhebbers van natuur kwamen aan hun trekken in deze mooie Voerstreek. Overwegend natuur onder de voeten, onverharde wegels en door de weiden met ochtenddauw, tussen de runderen, langsheen de Maas,... genieten van fauna en flora !


Fotos.gif


 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

20:49 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |