27-11-11

Silly 14-01-2012 Marche d'Hiver Marcheurs de la Sylle 25,8km

Alweer een plaats waar ik nog nooit eerder gewandeld heb : Silly. Met veel zon kon ik starten aan deze Marche d'Hiver, georganiseerd door wandelclub "Marcheurs de la Sylle".

Terwijl de TGV achter ons voorbij raast, wandelen we de andere kant uit richting Gondregnies, Fouleng en Thoricourt. Het laatste dorpje is gekend dankzij zijn 18e eeuws kasteel (zeer opvallend dankzij zijn rode kleur) en de kazen van Thoricourt.

Voor een winterwandeling vond ik dit best een mooi parcours. Grotendeels verharde ondergrond maar toch kregen we hier en daar een mooie natuurstrook en aan het einde een stuk doorheen het Bois de Silly. Ongeveer 26km genieten van de mooie Henegouwse landschappen !

De organisatie mag spreken van een succes. De opkomst was zo talrijk dat men zeer vlug doorheen de bestelde dranken zat. De tol van weinig wandelingen die voorzien waren en het mooie weer...

marcheurs de la sylle; silly; marching,randonnée,fouleng,gondregnies,bassilly,thoricourt


 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

 

20-11-11

Sleidinge 25-12-2011 Eindejaarstocht WAK Sleidinge 12,9km

Nog nooit eerder hier gewandeld : Sleidinge, tussen Gent en de Nederlandse grens en het begin van het meetjesland.

Sleidinge is ontstaan uit een aanvankelijk bebost en woest gedeelte van Evergem, waarmee het nog tot omstreeks het midden van de 13e eeuw was verbonden. Sleidinge was overigens een uitgesproken lage en moerassige streek.

W.A.K. (wandelclub Al Kontent) organiseerde hun eindejaarstocht. Samen met vele feestvierders sloot ik mij aan bij de groep om een kleine afstand te wandelen, alleen al om de kerstkilo's te verteren. We kozen voor de pijltjes van 13km en die brachten ons doorheen en rond Sleidinge, met hier en daar een mooie natuurstrook.

Best tof om eens mee te pikken deze tocht! Gezien de regen van de laatste dagen en de natte grond, is een stukje asfalt soms geen overbodige luxe.

Fotos.gif 

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

17:58 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-11-11

Ghyvelde 11-12-2011 De Over-de-grenstocht 15,1km

Wandelclub De Duintrappers Westende pakt om de 3 jaar uit met hun "over-de-grenstocht" die plaats vindt in Ghyvelde (Frankrijk). Bij de start zag het er al naar uit dit geen topeditie zou worden qua parcours en dat ze de naam "Duintrappers" deze keer niet waardig waren. 

De langere afstanden gingen eerst mee met de 15km-afstand naar Adinkerke. Deze lus vanuit Ghyvelde kon iedere wandelaar bekoren met de mooiste stroken van natuurgebied Cabour in Adinkerke. Deze oude duinengordel loopt verder uit over de Franse grens als 'la Dune fossile de Ghyvelde'. De Cabourduinen zijn de oudste duinen van de Vlaamse kust en werden ongeveer 5000 jaar geleden gevormd. Het was tevens waterwinningsgebied voor de Belgische en Engelse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Een mooie controlepost werd ingelast in een caféetje net op de grens met Frankrijk en België, zowel in het doorgaan als terugkeren. Tot zover het mooiste stuk van de wandeltocht (15km).

De langere afstanden (25 en 30km) maakten 2 plaatselijke lussen in Ghyvelde met het rustgevende geluid en het oogverblindende landschap van de autosnelweg als themapunt. Voor ons goed om te zeggen : laat maar en tot ziens ! Een wandeling geklasseerd in de map : goed voor één keer! Jammer, want de Duintrappers kunnen veel meer als ze willen! Denk maar aan de schitterende Picontocht!

Voor veel wandelaars : jammer dat men zover moet rijden om zoveel asfalt onder de voeten te krijgen in deze mooie streek. Een gemiste kans! 

Fotos.gif 


 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

  

18:27 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-11

27-11-2011 Ursel Uilenspiegeltocht Wsv De Lachende Wandelaars Aalter 12,7km

Er zijn nog plaatsen in Oost-Vlaanderen waar we nog nooit gewandeld hebben : Ursel ! Deze deelgemeente van Knesselare is vooral bekend van zijn reservevliegveld van de NAVO.

De Uilenspiegeltocht van de Lachende Wandelaars Aalter wisten ons te bekoren met een mooi parcours doorheen het begin van het Meetjesland maar rond het middaguur helaas afrekenen met de slechte weersomstandigheden : regen en wind stak op.

Aanvankelijk zijn we vertrokken voor het 20km-parcours maar helaas door het slechte weer lieten we de lus links liggen en kozen voor het 12km-parcours tussen Ursel en Aalter-Brug.

De Lachende Wandelaars hebben ons zelden al ontgoocheld : telkens weer een verrassend parcours waarvan je op voorhand denkt : veel kanten kunnen ze daar toch niet op en toch... Een club met een sterke wil !


Fotos.gif
 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

 

17:04 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-11

20-11-2011 Zwijnaarde Postiljon Wandelclub Merelbeke 18km

Een wandeltocht die blijkbaar uit mijn geheugen gewist was totdat ik aankwam bij de inschrijving : ah ja, enkele jaren geleden zijn we hier al eens geweest ... Zwijnaarde, een dorpje aan de Gentse rand langs de Schelde.

De naam Zwijnaarde heeft niks met zwijnen te maken (gelukkig maar, of ik zou verhuizen) maar met "zwin", dat staat voor krekengebied of moeras (zoals het Zwin in Knokke). Een streek die vroeger geregeld last had van overstromingen blijkbaar.

De wandeltocht, in handen van Postiljon Merelbeke, was een succes! Zo'n 1400 wandelaars konden op deze mooie herfstdag genieten van de mooiste dreven van Zwijnaarde en Zevergem en voor de langste afstand (18km): één van de mooiste natuurgebieden van de Scheldevallei.

Dit is een wandeling die mij wel kon bekoren ! Voor een bijna-winterwandeling is deze tocht best goed.

Fotos.gif

 

 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

 

17:02 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-11-11

19-11-11 Heldergem Ijsbrekerstocht 20,7km

De Ijsbrekerstocht in Heldergem ... voor het derde jaar op rij heb ik het geluk dat ik hier kon starten : moest deze tocht een liedje zijn, hij stond jaren op nummer 1 in de hitparade; moest deze tocht een film zijn, hij kreeg een pak oscars mee naar huis en moest deze tocht een gerecht zijn, dan stond hij met 20/20 in Gault Millau. Wat een schitterende tocht is dit ! Bij deze wil ik een oproep doen aan de bestuursleden van alle andere clubs : zo moet het ! Zo moet het zijn ! Een parcours om in te kaderen waarbij de leden van de Ijsbrekers enorm veel tijd hebben in gestoken. Chapeau mannen !

De wandeling zelve: een groene tocht van Heldergem naar Haaltert en aldaar een mooie lus naar het rustige Ede. Daarna keerden we gelukkig terug via natuurgebied Den Dotter naar Heldergem.

Nogmaals : wie er niet bij was : een grote markeerstift nemen in 2012 !

Fotos.gif


 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

09:08 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-11-11

Vinkt 12-11-11 Natuurvrienden Deinze 15 km

Vandaag organiseerden een aantal kleppers een goeie wandeltocht (oa De Padstappers) maar ik koos voor een buitenbeentje waar ik nog nooit gestart ben : Vinkt nabij Deinze en Aalter. Een wandeltocht in handen van De Natuurvrienden van Deinze.

Een topper zal deze tocht nooit worden maar toch wisten De Natuurvrienden ons te bekoren met de landelijke omgeving van Vinkt en het dorpje Zeveren. Waar kon, werd er gebruikt gemaakt van een smal paadje of een strookje natuur, al was dit beperkt en op voorhand te verwachten. Je kan de streek nu ook niet veranderen. Maar toch... met dit aangename herfstweer heb ik er best van genoten om eens uit te waaien in de buurt van de Leie.

Op het einde van de wandeling passeerden we nog het monument ter herinnering aan de Slag van Vinkt, een moordpartij door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fotos.gif


 

 

Andere foto's van onze tochten :

http://jeroen-en-kristel.skynetblogs.be

19:19 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |