15-01-13

Mesen 17-03-2013 14e Memorial March of Peace Wsv Wervik 34,2km

De 14e Memorial March of Peace werd georganiseerd door vzw Wervikse Wandelsport Vereniging in de kleinste stad van België.

Mesen (Messines) is een stad en faciliteitengemeente in de Westhoek. Mesen kreeg bij Wet van 19 juli 1985 opnieuw de stadstitel, die het in de napoleonistische periode verloren was. De stad telt bijna 1000 inwoners en is daarmee de kleinste stad van België. Omdat Mesen een faciliteitengemeente is, fuseerde het niet met andere gemeenten.

We kozen voor de langste afstand : 34km langsheen Mesen, Ploegsteert en Le Bizet in Frankrijk. De wandeltocht is goed voor wie houdt van een vlakke wandeling en graag eens de oorlogsgeschiedenis opsnuift in de Westhoek. Hier en daar kom je begraafplaatsen tegen van Engelse soldaten of restanten van de wereldoorlog.

In het landelijke Ploegsteert hield ik even halt bij de begraafplaats van mijn jeugdidool op sportief vlak. De oogappel van Ploegsteert Frank Vandenbroucke kwam op 35-jarige leeftijd om het leven en ligt begraven achter de kerk. Nog enkele wandelaars die voor het eerst in de streek waren, gingen even van het parcours af om even stil te staan bij het graf van een talent dat misschien een veel grotere naam kon geweest in de sportwereld.

De streek nodigt misschien niet altijd om hier te komen wandelen, maar de wandelclub van Wervik deed toch moeite om enkele mooie stukjes natuur met elkaar te verbinden, zoals de bossen van Ploegsteert en het natuurreservaat tussen Ploegsteert en Le Touquet, ontstaan dankzij de kleiputten van de steenbakkerij van Ploegsteert.

Al bij al een wandeling die je eens moet gedaan hebben, tenminste als je open staat voor een beetje geschiedenis. Aan jou om later de keuze te maken : nog eens of niet?Fotos.gif

 

 

17:46 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.