20-06-13

Tocht der Franschmannen Heldergem

Mag er een top 5 bestaan voor beste parcoursmeesters in Vlaanderen? Zo ja, stem dan aub op de parcoursmeester van de Ijsbrekers van Heldergem! Met de tocht der Franschmannen kregen we één van de mooiste midweektochten van Oost-Vlaanderen voorgeschoteld. Bijna 22km en misschien 2km asfalt onder voeten? De rest : natuur en genieten van de streek van Den Dotter en de poort van Vlaamse Ardennen.

Vlaanderen mag vandaag de dag dan wel een welvarende regio zijn; het is ooit anders geweest. Om aan de armoede te ontsnappen trokken veel Vlamingen eind 19de en begin 20ste eeuw naar Wallonië en Frankrijk om er als seizoenarbeider aan de slag te gaan. Heldergem telde in 1899 maar liefst 200 seizoenarbeiders of ‘Franschmannen’ wat overeen kwam met ca 15% van de bevolking. Het heeft z’n naam van ‘Fransmansdorp’ dan ook niet gestolen.

Nog niet gewandeld bij de IJsbrekers? Kom eens proeven van hun parcours en u komt beslist terug!

 

Fotos.gif

20:25 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Jeroen,

Wij zijn het volmondig eens met u. Deze club heeft een omloopbouwer om te koesteren. Telkenjare zijn wij vol bewondering voor de omlopen die hij uit zijn mouw weet te schudden.
Zo moesten er meer zijn !

Anny en Chris

Gepost door: anny en chris | 15-07-13

De commentaren zijn gesloten.