08-08-13

12-10-2013 Fosses-La-Ville 50km

De Marche des Monastères de la Marlagne van Footing Club Fosses was een schot in de roos en een mooie publiciteit voor de 100km die volgend jaar aldaar wordt georganiseerd. Het was een tocht waarvan we genoten van de eerste tot de laatste kilometers.

Van Fosses-la-Ville werd er gewandeld in een 8-vorm naar de bekende abdij van Maredsous, met als centraal middelpunt Saint-Gérard. De eerste kilometers gingen de landelijke toer op, met mooie landelijke wegen naar Saint-Gérard waar nu een nieuwe brouwerij wordt opgestart voor het lokale biertje Brogne. We hebben het geproefd en geklasseerd als een veredelde Hoegaarden of een fletse Leffe. Geen hoogvlieger maar misschien wel lekker op een warme zomerdag als verfrissing.

Het mooiste stuk komt eraan : Ermeton-sur-Biert, Maredret en Maredsous. Een "goddelijk" stuk natuur om door te wandelen richting de kastelen en de abdijen in deze streek. We hielden eerst even halt in het kloosterdomein van Maredret waar de nonnetjes verblijven. "Dret" is gelijkaardig als "drecht", "tricht" en betekent oversteekplaats van het water de Mare, waadplaats zoals we kennen Maastricht, oversteekplaats van de Maas. Maredret ligt het hoogst gelegen en lager vinden we het prachtige Maredsous. Afleidbaar uit de naam ook : "Sous" betekent "onder".
Genoeg info over de plaatsnamen en terug naar de wandeltocht : een controlepost in de abdij van Maredsous en het was genieten van een stevige pot Maredsousbier en voor de liefhebbers met een kaasplank!

Na de deugd volgt terug een inspanning : de heuvels terug in en terug naar Saint-Gérard via het landelijke dorp Denée. Een bosrijk stukje parcours bracht ons later terug naar de aankomst in Fosses-La-Ville.

 

Fotos.gif

 

17:12 Gepost door jeroen&kristel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.